poniedziałek, 30 maja 2016

Woda w Krakowie - stosowanie filtrów

Kraków w przypadku większości ujęć posiada wodę o średniej twardości. To oznacza, że jeśli tylko jest to możliwe, warto zamontować odpowiedni system filtrujący. Odpowiednie filtry do wody należy wybrać po konsultacji ze specjalistą, ponieważ nie można tego zrobić bez przeprowadzenia dokładnej analizy cieczy.
Choć krakowska woda doprowadzana do domów jest sprawdzana nie tylko w samej stacji uzdatniania, ale również w kilkunastu innych, dalej położonych punktów, to jednak wiele osób nadal ma zastrzeżenia co do jej smaku. Warto pamiętać, że mało smaczna woda nie musi być niezdrowa. Na jej smak mogą mieć wpływ różne substancje, takie jak chlor czy żelazo. W pierwszym przypadku sytuację poprawia uzdatnianie wody za pomocą prostych filtrów węglowych. Choć często wymagają one wymiany, to jednak pozwalają na znaczną poprawę smaku. W przypadku obecności żelaza w wodzie lepiej sprawdzi się filtr osmotyczny.

W Krakowie jakość wody może różnić się w zależności od danej dzielnicy. Większość terenów otrzymuje wodę średnio twardą, ale na południu są miejsca, gdzie woda jest miękka. Dlatego też konieczne jest przeprowadzenie badania próbki wody. Pozwala ono określić, jak bardzo zaawansowana powinna być domowa stacja oczyszczania wody. Szczegółów szukaj na http://www.klarsan.eu/uzdatnianie,krakow.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz